Valašská kyselica je jednoduchá na přípravu a plná chuti. Zde je klasický recept:
Obsah článku
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného masa (ideálně koleno)
- 200 g uzených klobás
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř dle chuti
- Bobkový list, nové koření
- Olej
Postup:
- Uzené maso dáme vařit do vody s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme asi 1 hodinu, dokud není maso měkké.
- Mezitím na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Když je slanina orestovaná, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a smažíme, dokud cibule nezezlátnou.
- Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
- Jíšku zředíme vývarem z masa a přidáme kysané zelí. Promícháme a vaříme asi 15 minut.
- Poté přidáme nakrájené uzené maso a klobásy a necháme ještě chvíli povařit.
- Osolíme a opepříme dle chuti.
A voilà! Máte připravenou tradiční valašskou kyselicu. Podává se teplá, ideálně s chlebem. Dobrou chuť!
Poznámka: Recepty se mohou lišit dle regionu, rodiny, nebo osobních preferencí. Někteří lidé mohou přidat do kyselice například brambory nebo papriku, jiní mohou zvolit jiné druhy uzenin. Hlavní je, aby vám kyselica chutnala.