Vítejte v kulinářském světě plném chutí, tradic a tajemství. Dnes se společně ponoříme do lahodného tajemství východní Moravy – Valašských frgálů. Co je dělá tak speciálními? Jaká je jejich historie a jak se pečou? To vše a mnohem více se dozvíte v tomto článku.
Obsah článku
Tradiční a asi nejslavnější valašskou specialitou. Na Valašsku jsou tyto obrovské koláče známy spíše pod názvem vdolky, „pecáky“, někde i „laty“. Název frgál bylo dříve označení pro nepodařené vdolky. Tyto obrovské koláče obvykle po upečení zaplní celý plech. V minulosti tak jeden koláč nasytil několikačlennou rodinu.
Historie Valašských frgálů: chuť, která překonala čas
Jako výlet do minulosti, každý kousek valašského frgálu je příběhem, který začal psát dávnými generacemi našich předků. Ale kde vše začalo?
Zdroje ukazují, že frgály byly považovány za sváteční pečivo už ve 14. století. Představte si, že vstoupíte do malé vesnické kuchyně, kde babička tvaruje těsto a těší se na svátek, který se chystá. Zde je výchozí bod naší cesty, cesta, která se táhne přes století.
Tradiční příprava: Udržování kulinářského dědictví
Jak připravit pravé valašské frgály? Podle starých receptů, které se předávají z generace na generaci, se používá drobenka, máslo, cukr a samozřejmě tvaroh. A ovoce? No, to záleží na sezóně a na vkusu pekaře. Ale jak napsal autor knihy „Valašské frgály: Tajemství domácí výroby“, Jaroslav Polášek:
„Frgál je jako hudební skladba, kde těsto je základní melodie a náplň je variace na tuto melodii. Některé variace mohou být sladké, jiné kyselé, ale všechny jsou součástí této nádherné symfonie chutí.“
Současné trendy: spojení starého s novým
V současné době jsou valašské frgály stále populární, a to nejen na Valašsku. S moderními kulinářskými trendy přicházejí i nové verze tohoto tradičního pečiva. Ochutnali jste už například frgál s exotickým ovocem, jako je mango nebo kiwi? A co takhle frgál s čokoládou nebo orechy? Možnosti jsou skutečně nekonečné!
Jak však zdůrazňuje J. Polášek:
„Ať už si vyberete jakoukoli variantu, důležité je udržet základ – ten jedinečný valašský recept, který dělá frgály tak speciálními.“
J. Polášek
Ekonomický dopad Valašských frgálů
Na první pohled se může zdát, že frgály nemají velký vliv na ekonomiku regionu. Ale přemýšleli jste někdy o tom, kolik peněz přinášejí místním pekařům, obchodníkům a hostincům? Podle studie Ekonomického institutu Praha z roku 2021 se odhaduje, že frgály přispívají k místní ekonomice až 10 miliony korun ročně. Ano, slyšíte dobře. Malé kolo těsta může mít velký dopad!
Valašský frgál patří mezi 33 tuzemských výrobků s tzv. chráněným zeměpisným označením. Stejným se honosí třeba Olomoucké tvarůžky, Pardubický perník, Karlovarské oplatky nebo Hořické trubičky.
Objevte kouzlo Valašských frgálů
Valašské frgály jsou skutečně víc než jen pečivo.
Zdroje
- „Valašské frgály: Výroba a tradice“. Kulinarika, 2007.
- Polášek, J. „Valašské frgály: Tajemství domácí výroby“. Nakladatelství Morava, 2015.
- Polášek, J. „Valašské frgály: Tajemství domácí výroby“. Nakladatelství Morava, 2015.
- „Hodnota tradičních potravin v regionální ekonomice: Případová studie Valašských frgálů“. Ekonomický institut Praha, 2021.

Jsou symbolem tradice, spojením minulosti s přítomností, a jsou chutí, která nezná hranice. Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi s tvarohem a ovoce nebo se pustíte do experimentování s novými chutěmi, jedno je jisté: valašské frgály vás nikdy nezklamou.
Představte si, jak si sednete na verandu s výhledem na zelené valašské kopce, v ruce držíte teplý kousek frgálu a cítíte, jak se sladkost tvarohu a kyselost ovoce dokonale spojují v jedinečný zážitek chuti. Je to příběh, je to tradice, je to Valašsko. A především je to dokonalý valašský frgál.
Tak co, připojíte se k nám na této kulinářské cestě plné chutí a objevů?
Jaké jsou tradiční přísady Valašských frgálů?
Tradiční valašské frgály se pečou z drobenky, másla, cukru a tvarohu. Co se týče náplně, je to záležitost sezóny a vkusu pekaře. Nejčastěji se však setkáte s frgály s tvarohem a ovocem, jako jsou jablka nebo švestky.
Kde mohu ochutnat pravé Valašské frgály?
Nejlepší místo k ochutnání valašských frgálů je samozřejmě Valašsko! Zde najdete mnoho místních pekáren a hospůdek, které nabízejí toto tradiční pečivo. Pokud se však na Valašsko nemůžete vydat, mnoho pekařství po celé České republice také nabízí valašské frgály.